E-ticaret Dijital Pazarlama Stratejileri
E-ticaret pazarlama stratejileri, marka farkındalığını arttırmak ve online müşteriler edinmek için pazarlama taktiklerini kullanma sürecidir.
Bu taktikler genellikle dijital pazarlama olmakla birlikte, basılı reklam yayınlama, reklam panolarında reklam alanı satın alma, etkinliklerde konuşma vb. gibi çevrimdışı stratejiler içerebilir.
Şimdi, stratejilere dalalım. İşte E-ticaret pazarlama stratejileri;
E-ticaret Stratejisi: 1. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
E-ticaret site trafiklerinin % 43’ü organik Google aramalarından geliyor.
Anlamı: Google’da hedef anahtar kelime sonuçlarında görünmüyorsanız, çok fazla trafikten ve muhtemelen satışlardan mahrum kalırsınız.
SEO giriş:
SEO , e-ticaret mağazanızdaki sayfaları Google’da ve diğer arama motorlarında başarılı sıralamalarda yer alacak şekilde optimize etme işlemidir.
Yalnızca SEO’ya odaklanan global motorsiklet kaskı satıcısı Revzilla, 75 milyon doların üzerinde satışa ulaştı ve web siteleri artık ayda 1,7 milyondan fazla organik arama ziyareti alıyor.
Gördüğünüz gibi organik arama, e-ticaret mağazaları için önemli bir kanaldır.
Google’da üst sıralara çıkmak için;
Uzmanından Kapsamlı SEO Eğitimi Alın!
Nasıl başlanır?
Tek tek ürün ve kategori sayfalarını sıralamaya odaklanın.
İşte basitleştirilmiş bir işlem:
Anahtar kelime araştırma. Kullanıcıların ürününüzü bulması için Google’a yazabileceği birkaç kelime veya kelime öbeğini beyin fırtınası yapın. Onları Google anahtar kelime aracı veya ücretli araç olan Ahrefs anahtar kelime aracına yapıştırın ve kelimelerin arama hacmini kontrol edin. Alakalı ve popüler anahtar kelimeleri not edin.
Arama amacını tanımlayın. Bu anahtar kelimeyi arayan kişilerin satın alma modunda olduğundan emin olun. Bunu yapmak için, anahtar kelimeyi Google’da arayın ve blog sonuçları değil, ilk 10’da sıralanan ürün veya kategori sayfalarının olup olmadığını kontrol edin.
Sayfa içi optimizasyon. Arama amacına uygun bir sayfa oluşturun ve anahtar kelimenizi, açıklamanızı, H1 , URL ve hedef anahtar kelimeniz için ürün açıklamalarınızı optimize edin.
Bağlantılar oluşturun. Ürün ya da kategori sayfaları için bağlantı kurmak çok zor. Ancak bunu kolaylaştırmak için ücretsiz faydalı içerikler oluşturarak insanları sitenize çekebilirsiniz.
E-ticaret Pazarlama Stratejisi: 2. İçerik Pazarlama
İçerik pazarlama, potansiyel müşterilere karşılaştıkları sorunları nasıl çözebileceklerini ve ürününüzün bu konuda nasıl yardımcı olabileceğini öğretmek için çevrimiçi içerik oluşturma işlemidir.
Örneğin, bir sakal bakım işletmesi erkeklere sakallarını nasıl şekillendireceklerini öğretir ve süreç içinde ürünlerini tanıtır.
İçerik pazarlamaya başlamanın iki yolu:
A. Arama trafiği potansiyeli olan konuları hedefleyin
İşletmelerin blog yazarken yaptığı en büyük hatalardan biri ürün odaklı içerik yazmak.
Büyük takipçi kitlesi olan bir ünlü değilseniz, bu strateji işe yaramaz. Tabii ki, mevcut izleyicilerinize markanızı tanıtırken küçük bir trafik artışı yaşayabilirsiniz. Ancak kısa süre sonra trafiğiniz kaybolur.
Blogunuzun büyümesini istiyorsanız, insanların aradığı konular hakkında yazmanız gerekir. Google’da en üst sıralarda yer aldığınız sürece , sitenize pasif ve sürekli organik trafik çekebileceksiniz.
Aranan konuları nasıl buluyorsunuz? Birkaç anahtar kelime fikrini Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi ücretsiz bir anahtar kelime aracına yazın. Veya, daha geniş bir anahtar kelime fikri kümesi elde etmek için, ücretli Ahrefs Anahtar Kelime Gezgini gibi bir araç kullanın.
Bu araçlar genellikle çok fazla anahtar kelime ortaya çıkardığından , hepsini hedeflemenin imkansız olduğunu görürsünüz. Bu konuda, filtreler çözümdür.
Anahtar Kelimeler araçlarına filtreler ekleyerek kolayca yapılabilir.
- Arama hacmi : anahtar kelime için genel arama talebi veya Google’da belirli bir ülkede her ay kaç kez arandığı.
- Anahtar Kelime Zorluğu : Bir anahtar kelimenin sıfır, yüz arasında sayısal bir değer olarak gösterilen zorluk derecesi.
B. YouTube’daki sıralama videoları
Youtube’da saç bakımı hakkında bilgiler veren başarılı bir marka düşünün. Ne zaman biri saçlarla ilgili videolar arasa, bu marka oradadır. Ve bu onların ürünleri hakkında farkındalık kazanmalarını ve eylemlerini göstermelerini sağlar. Ayrıca aboneleri ürünleri almak için online mağazalarına yönlendirebilirler.
YouTube’da herkesin sıralama alma şansı var. YouTube, izleyicilerin platformda kalmasını istediğinden, eğlenceli ve ilgi çekici videolar yapabilirlerse herkesi görünürlükle ödüllendirirler.
Bloglarda olduğu gibi, arama hacmine sahip anahtar kelimeleri hedeflemek en iyisidir. Bunları bulmak için, anahtar kelime seçeneklerinizi Google anahtar kelime aracına yapıştırın ve sonuçlar raporuna gidin.
YouTube’da en iyi sonuçları elde etmek için 4 formül:
Kalite. Videolarınızda iyi ses ve video kalitesine sahip olun. Süper yüksek olması gerekmez, ancak insanların saçlarını yolmadan videolarınızı izleyebilmelerini sağlamalısınız.
Değer, kıymet. İzleyiciye bir şey öğretin ya da aradıkları sorunu çözün. Sadece bir tanıtım yapmak için değil, gerçekten onlara yardımcı olun.
Tutarlılık. Haftada bir video yayınlayın. Seyircilerinizin uzun süredir burada olduğunuzu bilmelerini sağlayın. Bir program bulun ve buna bağlı kalın.
Özgünlük. Gerçekçi ve özgün olun. Eğer bir şeyle ilgili tecrüben yoksa, sahte içerik yapma. Örneğin bir saç stilisti değilseniz, bu gerçeği saklamayın ve izleyicilere düzenli olarak saç hakkında daha fazla şey öğrenen normal bir insan olduğunuzu söyleyin.
E-ticaret Pazarlama Stratejisi: 3. Email Pazarlama
Birçok insan, e-posta pazarlamasının önemini ve gücünü hafife alır.
Başlangıç için bir e-posta listesi oluşturmanız gerekecek. İlk adım web sitenize trafik oluşturmaktır. Bu nispeten basit – bu makalede kullandığınız herhangi bir strateji işe yarayacaktır. Bir sonraki adım onları mail listenize kaydolmaya ikna etmek. Bunu iyi yapmak ziyaretçilerinize değer sağlama meselesidir. Genellikle, insanlar bunu özel fırsatlar veya ücretsiz bir içerik parçası (örneğin bir e-kitap) sunarak yaparlar.
Bazı e-ticaret mağazaları kayıt olduğunuz için teşekkür olarak indirim yapmayı sever.
Listenize kaydolan kişileri kaydettikten sonra, meşgul olmaları için bir başlama sırası oluşturun. Bu, kendinizi, şirketinizi tanıtan ve sahip olduğunuz birkaç bilgi kaynağına işaret eden keyifli bir e-posta serisi olabilir. Veya onları ürün kataloğunuza yönlendirebilirsiniz.
Bunu ayarlamanın sınırsız sayıda yolu var.
Ve unutmayın: Terk edilmiş bir alışveriş sepeti e-postası da gönderebilirsiniz. Bunlar, alışveriş yapanların sepetlerine ürün ekledikten sonra ödeme yapmadan önce çıkan e-postalardır.
E-ticaret sitelerinde alışveriş anında ödeme yapmadan sepeti terk edenlerin sayısı oldukça fazladır.
E-posta pazarlamanın amacı müşterilerinizle iyi bir ilişki kurmaktır. Müşterileriniz meşgul olduğunda, üst düzey farkındalığı koruyabilir ve mağazanızı tekrar tekrar ziyaret etmelerini teşvik edebilirsiniz.
Yani, sürekli değer katmanın ve onlarla iletişim kurmanın yollarını bulun.
Bu, onlara en yeni blog gönderilerini göndermek, yeni ürünler hakkında bilgi vermek, indirimler sunmak, onların özel günlerini kutlamak, vb. anlamına gelebilir. Ayrıca ürünleriniz ile olayları ve etkinlikleri de (örneğin, yaz sonu, okula dönüş vb.) bağlayabilirsiniz.
E-ticaret Pazarlama Stratejisi: 4. Sosyal Medya Reklamları
2019’nun sosyal reklam harcamasının 37 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bunun % 84’ü Facebook’a gidiyor (Instagram ve ilgili mülklerini içeriyor).
Buraya birçok pazarlama bütçesinin yatırılmasının nedeni, sosyal medya reklamları için hedefleme seçeneklerinin çok güçlü olmasıdır.
Örneğin, Facebook’ta, reklam hedeflemenizi demografik bilgiler, ilgi alanları, insanların beğendiği sayfalar ve çok daha fazlasıyla daraltabilirsiniz.
Daha iyi hedefleme = daha ucuz tıklamalar.
Hukuk okulu öğrencileri için onların ihtiyacı olan niş ürünler satan bir e-ticaret mağazası işletiyorsanız, sosyal medya reklamları inanılmaz derecede faydalıdır.
Geçmişte bu belirli insan grubunu hedeflemesi çok zor olurdu, ancak sosyal reklamlarla onlara kolayca ulaşılabiliyor.
Yeni bir e-ticaret mağazası olarak, reklam yayınlama bütçenizin olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak, bu düşünce doğru değil.
Önemli olan, reklam harcaması getirinizi ölçmeye odaklanmaktır. Olumlu dönüşler olduğunda, bu, reklamlarınızın satış ürettiği anlamına gelir. Ve dönüşüm değerinizin tüm maliyetleri göz önünde bulundurduğunu varsayarsak, para kazanırsınız.
Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda sosyal medya reklam çeşitleri var ve tüm günü onlar hakkında konuşarak geçirebiliriz. Bunun yerine, en popüler ikisinden bahsedelim.
A. Facebook Reklamları
E -ticaret mağazaları , elde ettikleri gelirlerin büyük bölümünü Facebook reklamlarını kullanarak elde etti.
Facebook reklamları, “kanıtlanmış, tekrarlanabilir, ölçeklenebilir” yöntemdir.
B. Instagram Reklamları
Aynı reklam ekosisteminin bir parçası olarak, Instagram reklamlarını yayınlamayı da düşünebilirsiniz. Bunu başarılı kılmanın anahtarı sürekli denemedir. Başarılı e-ticaret siteleri reklamlarının performanslarını öğrenmek için çeşitli A/B testler uygular.
E-ticaret Pazarlama Stratejisi: 5. Google Reklamları
Google Reklamları ile arama sonuçlarında görünmek için tıklama başı ödeme yapabilirsiniz.
SEO’ya yatırım yapıyor olsanız bile, bu kullanışlıdır. SEO çalışmasının sonuçları biraz zaman alır, uzun vadelidir, ilk olarak hedef anahtar kelimelere teklif verip sitenize trafik alarak yani Google reklamları ile başlayabilirsiniz.
Test edebileceğiniz üç tür reklam vardır.
- Arama reklamları;
- Yeniden hedefleme;
- Google Alışveriş reklamları
A. Arama reklamları
Bunlar, belirli sorgular için arama sonuçlarında görünen reklamlardır. Bu çalışmayı iyi yapmanın anahtarı, hangi anahtar kelimeleri hedeflemeniz gerektiğini bulmaktır.
Elbette, bunu çevrimiçi yapmak için pek çok strateji var, ancak işte hemen başlamanıza yardımcı olabilecek bir yöntem var:
Rakiplerinizin teklif verdiği anahtar kelimeleri takip edin.
Rakipleriniz belirli anahtar kelimelerden gelen trafik için para ödüyorsa, bu onlar için karlı olduklarını gösterebilir. Bu da, bu anahtar kelimelerin sizin için de karlı olabileceği anlamına gelir.
Bunu yapmak için, rakip site adını Ahrefs ‘Site Gezgini’ne yapıştırın ve ” PPC anahtar kelimeler” raporuna bakın.
Burada, rakiplerinizin teklif ettiği anahtar kelimeleri, trafik gönderdikleri açılış sayfalarını ve kullandıkları reklam metnini göreceksiniz.
B. Yeniden hedefleme
Bir konuyla ilgili araştırma yaptığınızda çeşitli sitelere girer çıkarsınız. Kısa süre sonra diğer sitelerde araştırdığınız konuyla ilgili reklamları görmeye başlarsınız:
Yeniden hedeflemeye hoş geldiniz.
Yeniden hedefleme, web sitenizi terk eden ziyaretçileri hedeflemenizi sağlayan bir çevrimiçi reklamcılık biçimidir. Ziyaretçilerin sitenizi tekrar ziyaret etmesine ve bir satın alma işlemi yapmasına, ikna olmasına yardımcı olabilir.
Yeniden hedefleme nasıl çalışır?
- Web sitenize piksel olarak adlandırılan bir şey yüklersiniz (bu kod kopyalamak kadar kolaydır);
- Bu kod, birisinin web sitenizi ziyaret ettiği zaman Google’a bildirir;
- Daha sonra Google reklamlarını gösteren diğer web sitelerini ziyaret ederlerse, Google, reklamlarınızı göstererek bu kişileri “yeniden hedefler”.
Yeniden hedeflemeyi başlatmak için, potansiyel müşterilerinizin pazarlama dönüşüm yolculuğunda nereye düştüğünü anlamanız gerekir.
Bu bilgiye dayanarak, dönüşüm huninizin bir sonraki aşamasına dayanan bir teklifle onları yeniden hedefleyebilirsiniz.
Örneğin, ürün sayfalarınızdan birini ziyaret etmiş, sepete eklenmiş, ancak ödeme işlemine devam etmemiş olabilirler. Bu durumda, terkedilmiş bir alışveriş sepeti e-postası göndermenin yanı sıra, potansiyel müşterileri yeniden hedefleyebilir ve sitenize geri dönüp satın alma işlemlerini tamamlamaları için teşvik edebilirsiniz.
Veya ana sayfanızda çok fazla trafik görüyorsanız, ancak hiç kimse e-posta listenize dönüştürülmüyorsa, bunu yapmak için onlarla yeniden pazarlama yapabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, yeniden hedefleme kampanyalarınızı oluşturmanın birçok yolu var.
Google Yeniden Hedefleme pazarlamasına başlamanıza yardımcı olacak bazı kaynaklar:
Yeniden pazarlama hakkında – Google Reklamlar Yardım
Google Reklamları Yeniden Pazarlama için Son Kılavuz
C. Google Alışveriş Reklamları
Bu bir Google Alışveriş reklamı:
Bu reklamlar, ticari anahtar kelime aramalarında genellikle organik sonuçlardan önce görünürler ve görseller (dikkat çekmenize yardımcı olan) eklemenize izin verdikleri için etkilidirler.
Bu adım adım kılavuzda bunları nasıl doğru şekilde kuracağınız hakkında daha fazla bilgi edinin.
E-ticaret Stratejisi: 6. Satış Ortaklığı (Affiliate pazarlama)
Affiliate pazarlama, birisine ürününüzü satması için bir komisyon ödeyeceğiniz yerdir. Pek çok e-ticaret mağazası bu yöntemi kullanır.
Nasıl çalışıyor:
- Bir aracı sizin ürününüzü tanıtır;
- Bir müşteri “Affiliate” bağlantısını tıklar ve ürünlerinizden birini satın alır;
- Alımları takip edilir;
- Aracıya söz verilen komisyonu ödersiniz (örneğin, satış fiyatının % 10’u).
Temel olarak, hedef kitlenize hitap eden kişileri bulup, onların hedef kitlelerine ürün tanıtmak için onlarla birlikte çalışırsınız.
Yeni bir e-ticaret mağazası olarak, muhtemelen bu yöntemle ilgili iki sorunla karşılaşacaksınız:
- Çalışacak ortak bulmak;
- Üyeleri sizinle çalışmaya ikna etmek.
A. Ortak bulmak
Birlikte çalışacak ortakları bulmanın en kolay yolu Google’dır. Ara [ürününüz] influencer/blogger” bu sayede hedef kitlenizin topluluk liderlerini bulabilirsiniz:
B. Üyeleri sizinle çalışmaya ikna etmek
Bilinmeyen bir mağaza olduğunuzdan, en zor kısım, ürünlerinizi satacak aracıları sizinle çalışmaya ikna etmek.
Bunun için etkileyici bir teklife ihtiyacınız var.
Çünkü bunlar kitleleri ile güven oluşturarak geçimini sağlıyor. Eğer borsa alanında takipçileri olan biri kitlesine ayakkabı ürünleri tanıtırsa, hayranlarının güvenlerini kaybedebilirler. Bu nedenle, yalnızca inandıkları ürünleri tanıtmak isteyeceklerdir.
Karşı konulmaz bir teklif sunun (parasal). Onlarda para kazanmak istiyorlar. Bu yüzden teklifiniz parasal olarak onlar için anlam ifade etmeli. Matematik hesabınızı yapın ve her ikiniz için de uygun olan bir şey teklif edin.
Bonus stratejisi: Amazon’da sat
E-ticaret pazarlanmasının amacı nedir? Daha fazla satış, değil mi?
Öyleyse, dünyanın en büyük pazar yerinden daha iyi bir yer yoktur: Amazon.
Büyük olasılıkla bu şekilde mağazanıza trafik çekemeseniz de, Amazon’dan satın almayı tercih eden milyonlarca müşteriye erişebilirsiniz.
Amazon, 2017 yılında ABD’deki tüm e-ticaret satışlarının % 44’ünü oluşturuyordu. Hatta şuan 2020 yılına girerken ürün aramanın “arama motoru” olma yolunda.
Ürünlerinizi Amazon’da satmıyorsanız, başkası satacaktır. Bu durumda oyuna girmeli ve müşterilerinizin tepkilerini kontrol etmelisiniz.
Amazon’da satış yapıp yapmamanız, mevcut talebi olan bir ürünün olup olmamasına bağlıdır. İnsanların zaten istedikleri veya satın aldıkları bir şey varsa (örneğin, bebek ürünleri, hoparlörler, battaniyeler), harika.
Bilinmeyen bir talep ile bir şey satıyorsanız, o zaman mantıklı olmayabilir.
Ürünlerinizi Amazon’a getirmek başlı başına bir makale olabilir, bu nedenle bu kapsamlı kılavuza göz atmanızı öneririm.
Tabii ki, ürününüzü Amazon’a getirmek demek, otomatik olarak daha fazla satış yapmaya başlayacağınız anlamına gelmez. Orada satış kolaylığı, binlerce olmasa da milyonlarca küçük işletme sizin gibi dikkat çekmek için savaşıyor demektir. Onlar da pastadan bir parça istiyorlar.
Göze çarpmak için, Amazon’da iyi bir sıralama yapmanız gerekir.
Amazon, A9 algoritması adı verilen benzersiz bir sıralama algoritmasına sahiptir. Sıralamak için ürün başlığınızı, bullet adı verilen madde imlerinizi, açıklamalarınızı ve arka plan arama terimlerinizi optimize etmeniz gerekir. Bu alanlara eklemeyi seçtiğiniz anahtar kelimeler, arama sonuçlarının ilk sayfasında sıralanmanıza yardımcı olacak anahtar olacaktır.
Bu nedenle, anahtar kelime araştırması yapmak önemlidir. Anahtar kelime araştırması makalemizi inceleyebilirsiniz.
Bunu yapmak için, ürününüzle ilgili birkaç kelime veya kelime öbeğini beyin fırtınası yapın ve bunları aynı şekilde Google anahtar kelime aracına yazın. Çıkan sonuçlarda ürününüzü en iyi anlatan kelimelere odaklanın.
Görünürlüğü artırmak için alakalı tüm anahtar kelimeleri ürün listelerinize dahil edin. E-ticaret pazarlama stratejilerini beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz konular varsa yorum kısmından bize iletin makalemize ekleyelim.
Arama motoru optimizasyonu (SEO) ile ilgileniyor musunuz? O zaman SEO kategorisini inceleyebilirsiniz!
E-İhracat konulu makalemizi incelemeyi unutmayın.