Google My Business (Benim İşletmem) Rehberi

Bu Google My Business (Benim işletmem) rehberi, platform ile ilgili soruları yanıtlayacak ve optimizasyon için çeşitli öneriler sunacaktır.

Yerel bir işletme olarak Google’da büyük bir görünürlük sağlamak, işletmelerin sürdürülebilir büyüme ve başarısı için hiç bu kadar önemli olmamıştı. Aslında, tüm Google aramalarının % 46’sının yerel bilgi aradığı ve her 5 tüketiciden 4’ünün yerel bilgileri bulmak için arama motorlarını kullandığını düşünürsek, sonuçlarda gösterilen işletmeniz değilse, rakiplerdir. Bu nedenle, sağlam bir yerel SEO stratejisi yapmanız çok önemlidir .

Yerel arama sonuçları yalnızca hepimizin görmeye alışık olduğu organik arama sonuçları değildir. Sonuçlarda ayrıca Google My Business (GMB) paketleri vardır.

SEO aracılığıyla başarıyı yerel bir işletme olarak yakalamak için Google My Business’ta büyük bir görünürlük elde etmeniz gerekiyor. Bu rehber size yol gösterici olacaktır.

Google My Business nedir?

Google My Business (eskiden Google Yerel ve Google Rehber olarak bilinirdi), Google’ın işletme girişlerini güçlendiren ve işletmenize yerel pakette görünme, bir dizi farklı sonuçta görünme ve yönetme fırsatı veren bir platformdur.

GMB girişinize gönderdiğiniz bilgilerin, bilgi paneli, yerel paket ve haritalar da dahil olmak üzere arama motorunda bir dizi farklı şekilde görünebileceği göz önüne alındığında, her yerel işletme sahibinin bilmesi ve kullanması gereken bir platformdur. Bunların her birini gözden geçirelim.

Google Bilgi Paneli

Bu, birisi işletmeniz için özel bir arama gerçekleştirdiğinde, arama sonuçlarının sağında (masaüstü) veya mobil cihazlarda sayfanın üst kısmında görünen bilgi kutusudur.

Bilgi paneli olarak bilinir, çünkü adresiniz, çalışma saatleriniz, telefon numaranız, web siteniz, yol tarifleriyle olan bağlantınız ve sektörünüze bağlı diğer önemli bilgileri içeren önemli bilgileri gösterir.

Google Yerel Paketi

Bir kullanıcı yerel bir arama gerçekleştirdiğinde haritanın altında görünen üç işletme girişi sonucudur.

Google Haritalar

Google Haritalar (hem uygulama hem de masaüstü ve mobil sürümleri), yön arayanlara yardımcı olmanın yanı sıra işletmeleri ve yerleri keşfetmeyi de amaçlamaktadır.

Google My Business’ın Avantajları Nelerdir?

Google My Business, yerel işletmelerin bilmesi gereken bir dizi avantaj getiriyor, yeni müşterilere ulaşmalarına, genel görünürlüklerini artırmalarına ve müşterilerinin bilgileri olabildiğince hızlı ve çabuk bulmalarını sağlıyor.

Unutmayın, yerel aramalar yeni işletmelerin keşfinin ötesine geçer. Çoğu zaman insanlar yol tariflerini, iletişim bilgilerini, konumların meşguliyetini, yorumları ve daha fazlasını arar.

Google My Business’ın yerel işletmelere sunduğu avantajlara bakalım.

Girişlerde Görünme Fırsatı

Google My Business girişi olmadan Google Haritalar’da veya yerel pakette görünmezsiniz ve işletmenizin bilgi panelinin yanlış veya seyrek olarak doldurulması riskini taşırsınız. (bir başkası sizin işletmeniz adınıza sayfa açabilir)

GMB sayfaları, kullanıcılara göze çarpan son derece önemli bilgiler sunar.

İncelemeleri Toplama ve Görüntüleme Özelliği

Google My Business’ı (benim işletmem) kullanmak, müşterilerden yorumlar toplayabileceğiniz ve ürün veya hizmetlerinizin kalitesini potansiyel müşterilere gösterebileceğiniz anlamına gelir.

Kullanıcılar artık bir işletmenin pozisyonunu hak ettiğini gösteren sosyal kanıt arayışındalar bu nedenle çevrimiçi incelemeler 2020’deki ana etki yöntemlerinden biri haline geliyor. 5 yıldızlı bir inceleme sizi öne çıkıyor ve müşterilerinizi puanlarınızı değerlendirmeye ikna etmek için bir strateji sunuyor.

Ancak, bunun yanı sıra, incelemelerin yerel paket sonuçları için önemli bir sıralama faktörü olduğunu biliyoruz, bu da çoğu işletmenin GMB listelerinin yanında düşük puan görünme riski olduğu anlamına gelebilir.

İşletmenizle İlgili Bilgi Edinme

Google My Business, işletmenize diğer platformlardan ulaşamayacağınız büyüklükte bilgi edinmenize ve stratejik kararlar vermenize yardımcı olabilir. Bu bilgiler şunları içerir:

  • Profilinizin, fotoğraflarınızın ve yayınlarınızın aldığı görüntüleme sayısı.
  • Kullanıcıların işletmenizi bulmak için kullandıkları arama sorguları.
  • Randevu.
  • Kitlenizin profili (yaş grupları, cinsiyet ve ülkeler).
  • Web sitesi tıklamalarının, telefon aramalarının ve yön sorgularının sayısı.


Google My Business profilinizden en iyi şekilde yararlanmak için profilin doğru ayarlandığından ve optimize edildiğinden emin olmanız gerekir; şimdi en sık sorulan soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Google My Business (benim işletmem) Ücretsiz mi?

Google My Business’ı kullanmak tamamen ücretsizdir ve işletmenizi platformda kurmak için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Premium bir seçenek yoktur ve sadece sayfanızı ayarlayarak araca tam erişime sahip olursunuz. GMB tüm işletmelere açıktır; hemen başlayabilirsiniz.

Birden fazla abonelik katmanına (çoğu zaman ücretsiz sürümler dahil) sahip birçok araçla karşılaştırıldığında, bu araç, ister küçük yerel işletmeler ister küresel zincirler olsun, rakiplerinizin sahip olduğu özelliklere tam olarak erişmenizi sağlar.

Google My Business Sayfanızı Ayarlama

İşletmenizi Google My Business’ta kurmak, uzun sürmenizi gerektirmeyen basit bir iştir ve işletmenizin hizmet alanınızdaki çevrimiçi görünürlüğünü artırmanın ilk adımıdır.

Sayfanızı nasıl ayarlayacağınızla ilgili adım adım kılavuz.

1. Adım: Google My Business ‘Sayfa Oluştur’a gidin

Google My Business ‘ oluştur’ sayfasını ziyaret edin ve işletme adınızı arayın; bu adım, eğer emin değilseniz geçmişte bir GMB sayfası oluşturup oluşturmadığınızı hızlı bir şekilde görmenize yardımcı olur.

İşletmeniz için bir kayıt bulamadığınızı varsayarsak, artık görünmesi için ‘işletmenizi Google’a ekleyin’ bağlantısını kullanabilirsiniz.

2.Adım: İşletme Adınızı Doldurun

İşte işletmenizin adını girmeniz gereken yer.

İşletmenizin gerçek adını burada kullanıyor olmalısınız. İçinde gereksiz yere anahtar kelime kullanmanın girişinizi askıya alabileceğini bilmeniz gerekir (yapmayın).

3.Adım: İşletmenize En Uygun Kategoriyi Seçin

Şimdi işletmenizi en iyi temsil eden ana kategoriyi seçmeniz gerekiyor. Çoğu durumda, bir dizi seçenek görürsünüz, bu yüzden sizi en iyi tanımlayanı seçin.

Birbirinin yerine kullanılabilecek birden fazla şey olduğunu düşünüyorsanız endişelenmeyin; daha sonra daha fazlasını ekleyebilirsiniz.

4.Adım: Konum Eklenip Eklenmeyeceğini Seçin

Burası, halkın ziyaret edebileceği fiziksel bir mağaza listelemek isteyip istemediğinizi seçeceğiniz (ve Google Haritalar’da gösterilmesini isteyeceğiniz) yerdir.

5.Adım: Adresinizi Ekleyin

Adresinizi tam olarak doldurduğunuzdan emin olun – müşterilerin konumunuzu bulmasını mümkün olduğunca kolaylaştırmak için gerektiği gibi yeni satırlar ekleyin.

6.Adım: Olası Listeleri İnceleyin

Bu aşamada, potansiyel bir yakın eşleşme bulunması durumunda, mevcut birkaç konumdan birinin işletmeniz olduğunu doğrulamanız istenebilir.

Bunlardan hiçbiri sizin işiniz değilse, eşleşmiyor seçeneğini seçin ve devam edin.

7.Adım: Haritadaki Tam Konumunuzu Seçin

Haritayı sürükleyip yakınlaştırın ve işaretçiyi tam olarak işletmenizin bulunduğu noktaya yerleştirin.

8.Adım: Bu Konumun Dışında Hizmet Sunup Sunmadığınızı Seçin

Bu örnekte, kurgusal bir Pizza dükkanı kurma sürecinden geçiyoruz ve bu bölümde hem toplama hem de teslimat seçeneklerine ‘evet’i seçtik.

Öte yandan, müşterilere sadece salonlarında hizmet veren kuaförler ‘hayır’ı seçeceklerdi.

9.Adım: Hizmet Verdiğiniz Alanları Seçin

Önceki adımda ‘evet’i seçtiyseniz, hizmet verdiğiniz alanları seçebilirsiniz (birden fazla ekleyebilirsiniz).

10.Adım: İletişim Bilgilerinizi Ekleyin

Daha sonra, telefon numaranızı ve web sitenizin URL’sini ekleyebileceksiniz (veya bir web sitesine bağlantı vermemeyi ve girişinize göre ücretsiz bir Google sitesi kurmayı seçebileceksiniz).

11.Adım: Girişinizi Bitirin ve Yönetin

Gerekli bilgileri eklemeyi tamamladınız; artık “son” u tıklamanız yeterlidir ve GMB sayfanız ayarlanmıştır. Geriye kalan tek şey girişi doğrulamak.

12. Adım: Doğrulama Yöntemini Seçin

Girişinizi doğrulama seçeneklerini göreceksiniz. Otomatik bir telefon görüşmesi veya mesaj ile onay (önerilen yöntem fakat belirli işletmelerde çalışıyor) veya adresinize gönderilen posta yolu ile doğrulayabilirsiniz. (size ulaşması 14 gün kadar sürmektedir)

İsterseniz, daha sonra doğrulamayı seçebilirsiniz.

GMB Doğrulama Yöntemleri

  • İşletme girişini posta ile doğrulama
  • Telefonla işletme girişini doğrulama (yalnızca belirli işletmelerde kullanılabilir)
  • İşletme girişini e-postayla doğrulama (yalnızca belirli işletmelerde kullanılabilir)
  • İşletme girişini anında doğrulama (yalnızca belirli işletmelerde kullanılabilir)
  • Toplu doğrulama (10’dan fazla farklı konuma sahip işletmeler tarafından kullanılabilir)

13.Adım: GMB Kontrol Panelinize Merhaba Deyin

Girişinizi doğruladıktan sonra, artık GMB gösterge tablonuzu görecek ve açılış saatlerini, fotoğrafları, logonuzu, açıklamanızı ve daha fazlasını eklemek de dahil olmak üzere girişinizi tamamlayabileceksiniz.

Google Haritalar Girişini Talep Etme

İşletmenizin Google Haritalar’da listelendiğini fark ederseniz, ancak kendi oluşturduğunuz bir GMB kurulumunuz yoksa, sayfanızı sadece birkaç adımda talep edebilirsiniz.

1.Adım: Google Haritalar’a gidin ve İşletmenizi arayın

Google Maps sayfasına gidin ve işletmenizin adını arama çubuğuna yazın. Çıkan sonuçlarda işletmeniz varsa seçin.

2.Adım: Bu İşletmeyi Sahiplenin

“Bu işletmeyi sahiplenin” seçeneği göreceksiniz. Daha sonra size işletmeyi yönetme seçeneği görünecektir.

3.Adım: Harita Girişini Doğrulayın

Talep edilen girişi, 14 gün içinde adresinize posta ile gönderilen zarfta bulacağınız şifre ile doğrulamanız gerekir.

Google My Business Sayfası Nasıl Talep Edilir

Bazı durumlarda, yukarıda özetlenen yöntemle talep edilemeyen bir sayfa ayarı olduğunu ve bunun yerine zaten doğrulanmış bir GMB sayfası ile karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni, geçmişte doğrulamış olabileceğiniz veya başka birinin bunu yaptığı anlamına gelir.

Birinden doğrulanmış bir GMB sayfası talep etmeniz gerekiyorsa, bunu nasıl yapacağınızı aşağıda bulabilirsiniz.

1.Adım: Google My Business ‘Sayfa Oluştur’a gidin

Google My Business ‘oluştur‘ sayfasını ziyaret edin ve işletmenizin adını arayın. İşletmenizin adı kayıtlıysa burada kolayca bulabilirsiniz.

2.Adım: Sayfaya Erişim İsteğinde Bulunma

Son adımdan sonra, size bu girişin zaten doğrulanmış olduğunu bildiren bir mesaj ve bu hesap için kullanılan e-posta adresinin ipucunu göreceksiniz.

Bu, size ait bir e-posta adresi ise işinize yarayacaktır. İşletmelerin ilk kurulduğu günlerinde herhangi birinin kişisel hesabını kullanarak kurulması nadir değildir. Çevrenizden birinin e-posta adresini kullanarak bu hesabı onaylamış olabilirsiniz, dikkatlice düşünün.

Bu girişin talep edildiğini bildiren bir mesaj gönderildikten sonra, mailinize gelen linkten ‘erişim isteğinde bulunmanız’ gerekir.

3.Adım: Bilgilerinizi Paylaşın

Adınız, iletişim numaranız, ihtiyaç duyduğunuz erişim düzeyi ve işletme ile olan ilişkiniz dahil birkaç ayrıntıyı doldurmanız gerekir.

4.Adım: Yanıt Bekleyin

Talebiniz GMB sayfa yöneticisine gönderilir ve yedi gün içinde yanıt almayı beklemeniz gerekir.

GMB’yi Kullanmak için Fiziksel Adresiniz Var mı?

Google My Business sayfanızla ilgili hak talebinde bulunmak için, fiziksel bir mağazası olan veya müşterilerinin bulundukları konumda hizmet veren bir işletmeniz olması gerekir.

Diyelim ki bir tesisatçısınız. Fiziksel bir binaya sahip olmanız için zorlayıcı bir neden yok, ancak müşterilere kendi adreslerinde hizmet veriyorsunuz.

Kısacası, işinizi yaparken müşterilerle yüz yüze görüşüyorsunuz. 

Başka bir deyişle, sabit konumu olmayan bir sanal işletme iseniz Google My Business sayfası oluşturamazsınız. Hesabınızı oluştururken ve doğrularken bir adres kullanmanız gerekecek, ancak bunu herkese açık olarak görüntülememeyi seçebilirsiniz. (Böyle bir kural olsa bile evinize gönderilen posta ile işletmenizi doğrulayabilirsiniz)

Evden Çalışıyorsanız ve Adresinizin GMB’de Görünmesini İstemiyorsanız Ne Yapmalısınız?

İşletme adresinizi herkese açık olarak görüntülememeyi seçmek, evden çalışan ve bulundukları yerde müşterilere hizmet sunan ancak adresin gösterilmesini istemeyenler için idealdir.

Bunu yapmak için Google My Business’ta oturum açın ve ‘bilgi’ sekmesine gidin.

Adresinizi bulun ve yanındaki kalem simgesine tıklayın.

Açılır pencerenin altına doğru ‘adresi temizle’ düğmesi göreceksiniz. Devam edin ve tıklayın.

Google My Business’ta Birden Fazla Konum Nasıl Listelenir?

Google My Business’ta birden fazla işletme girişi yapıp ve yönetmek mi istiyorsunuz? Harika, tek bir hesaptan birden fazla yer listeleyebilirsiniz.

Konum grupları ile birden çok konumu kolayca yönetebilirsiniz ve listeleyebilirsiniz.

Google My Business’taki ‘konumları yönet’ sekmesinde ‘konum ekle’ dediğinizde tek bir konum veya içe aktarma konumları ekleme seçeneği göreceksiniz.

Yalnızca birkaç konumu listelemek istiyorsanız, bunu ayrı ayrı konumlar olarak ayrı ayrı yapmak mantıklı olabilir, ancak çok daha fazlasını yönetiyorsanız, toplu olarak içe aktarabilirsiniz.

Listelemek istediğiniz tüm konumları girdikten sonra, ‘dosya seç’ ve içe aktarın, değişiklikleri gözden geçirin ve uygulayın.

İşletmenizin Kategorisi GMB’de Kullanılmadığında Ne Yapmalı?

İşletmenizin Google My Business kategorisini seçerken mümkün olduğunca spesifik olmanız önerilir. Bununla birlikte, Google My Business’ta, işletmenizi temsil eden bir kategori olmadığını düşünebilirsiniz.

Şu anda, 3000’den fazla farklı seçenek mevcuttur ve burada mevcut kategorilerin tam bir listesini bulabilirsiniz. 

İşletmenizi kategorilere ayırmakta zorlanıyorsanız, mevcut sınıflandırmanızdan daha geniş olanı seçmeniz önerilir.

Örnek olarak, bir parsiyel nakliye şirketi işlettiğinizi varsayalım.

Bunu GMB içinde bir kategori olarak bulamazsınız, ancak en alakalı olan ‘Nakliye ve Dağıtım Servisi’ni seçebilirsiniz.

Google My Business Kısa Adı Nedir?

Doğrulanmış tüm GMB listeleri, müşterilerin işletmelerini Haritalar ve Arama’da bulmasını ve takip etmesini kolaylaştıran bir ‘kısa ad‘ seçebilir .

İşletmeniz için kısa bir adınız olduğunda müşteriler bunu tarayıcınızın adres çubuğuna URL olarak girebilecek ve Google tarafından sağlanan bir örnek olarak doğrudan GMB sayfasına yönlendirilebilecek: ‘http://g.page/seouzman

Büyük olasılıkla bu kısa adı tanıtacaksınız, bu nedenle kısa ve alakalı olduğundan emin olun.

Müşterilerle paylaşmayı kolaylaştırmak için kısa adınızı mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışın.

Google My Business’a Soru ve Yanıt Ekleme

Müşterilerin soruları olması doğaldır ve akıllı işletmeler, cevapların mümkün olduğunca kolay bulunmasını sağlamak için GMB girişlerini geliştirmek için soruları ve cevapları önceden oluşturur.

Bunlar, bilgi panelinde işletme girişinizin bir parçası olarak görüntülenir.

Müşteriler doğrudan SERP’lerden sorular sorabilirler; bu esnada ‘soru sor’ düğmesi ile birlikte kutucuk açılır.

Bu, müşterilerinizin soru sormasını hızlı ve kolay hale getirir, ancak bir uyarı , sadece kendiniz değil, herkes bu sorulara cevap verebilir. Bu, yanlış yanıtların ortaya çıkacağı anlamına gelebilir.

Müşteriler tarafından sorulan soruları düzenli olarak gözden geçirmek ve başkalarının bunu yapma şansı elde etmeden önce zamanında cevap vermek önemlidir.

Bir işletme sahibi olarak, müşterilere mümkün olduğunca yardımcı olmak ve sorgularına yanıt almalarını kolaylaştırmak için en sık sorulan sorularınızı önceden doldurmanın mantıklı olduğunu unutmayın. Bu, güven oluşturmayı sağlar.

Devam edin ve en sık sorulan sorularınızı bulun ve bunları cevaplarıyla birlikte ekleyin. Potansiyel müşterilere yardımcı olmak için mümkün olduğunca çok soruyu yanıtladığınızdan emin olun.

GMB’deki Etiketler Nedir ve Neden Önemli?

GMB girişinizin performansını doğrudan etkileyecek bir şey olmasa da, etiketler birçok pazarlamacı ve işletme sahibi için yararlı bir özelliktir.

Oldukça basit bir şekilde, GMB girişlerinizi hesabınızda düzenlemenize olanak tanır; bu, bir kontrol panelinde birden fazla konumu yönetirken kullanışlı bir araçtır. Ve bunları kullanmak, GMB içinde belirli bir yeri kolayca arayabileceğiniz anlamına gelir.

Yaygın kullanım alanları arasında, listelerin bölgeye göre gruplandırılması (veya birden fazla bölgede depoları olan küresel bir işletmeyle çalışıyorsanız ülke olabilir) bulunur. Girişlerinizi gruplandırmak için ‘Doğu Bölgesi’ ve ‘Batı Bölgesi’ etiketleri eklemek harika bir örnek olacaktır.

Her konuma 50 karakter ve 10 adede kadar etiket atayabilirsiniz. ‘Bilgi’ ekranının ‘gelişmiş bilgiler’ bölümünde etiket ekleme seçeneğini bulacaksınız.

Google My Business Girişinizi Optimize Etme

GMB girişinizi mümkün olduğunca ayarlayıp tamamladıktan sonra, optimize etmek ve iyileştirmek için daha ileri gidebilirsiniz. 

Aşağıda, sık sorulan bazı soruların yanıtları da dahil olmak üzere, görünürlüğünüzü daha ileri seviyeye taşımayı sağlayabilecek bazı GMB optimizasyon temelleri bulabilirsiniz.

Ancak hızlı bir öneri gerekirse, girişiniz hakkında olabildiğince fazla bilgi girdiğinizden emin olun. Kesinlikle zorunda olmadıkça boş bir şey bırakmayın.

GMB Açıklamama Çok Anahtar Kelime Eklemeli Miyim?

SEO’lar anahtar kelime çalışması yaparken, genellikle meta anahtar kelime doldurma günlerini veya bir sayfanın kopyasından mümkün olduğunca çok sayıda yineleme kullanmayı düşünürler.

GMB açıklamanızı yazarken, anahtar kelimelerin yerel sıralamanızı etkilemediğini bilmemiz gerekir.

GMB girişinizin askıya alınabileceği hatalardan kaçınmanıza yardımcı olmak için Google’ın yönergelerini okuyabilirsiniz.

Google Yayınlarını Nasıl Optimize Ederim?

Google yayınları, GMB girişinizi iyileştirmenin ve içeriği doğrudan sayfanızda paylaşmanıza olanak tanıyan harika bir yoldur ve öne çıkma fırsatı sunar.

GMB kontrol panelinizden, soldaki menüden ‘yayınlar’ı seçebilir ve doğrudan içerik oluşturmaya geçebilirsiniz.

En sık sorulan soru, ne tür içerik yayınlamamız gerekir?

Oldukça basit, fırsatlarınız sınırsız; kitlenize mantıklı gelen ve yardımcı olan içerikleri sergileyebilirsiniz. Bazı harika fikirler:

  • Etkinlik, düzenleyeceğiniz yaklaşan bir etkinlikle ilgili yayınlar.
  • Satış yayınları, şu anda yürütmekte olduğunuz bir satışı duyurmak için kullanılır.
  • En son blog yayınınızdan bir snippet paylaşın ve Google Post’taki ana içerik üzerinden bağlayın.
  • Sezonluk bir mesajı müşterilerinize paylaşın.

GMB’de Ürünleri Nasıl Öne Çıkarırım?

Bilgi panelinizde gösterilen Google My Business listesinde doğrudan ürünleri vurgulayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Bakın Google’ın kendi kelimeleri ,  “Ürün Düzenleyici’yi kullanan satıcılar, işletmesini mobil cihazlarda ve bilgisayarlarda görünür hale getirerek ürünlerini sergileyip müşteri etkileşimlerini artırabilir. Müşteriler mobil cihazlardaki İşletme Profili Ürünleri sekmesinde veya bilgisayarlardaki Ürüne Genel Bakış modülünde, mağazanın ürünlerinin sergilendiği daha düzenli bir vitrin görür.

Ürün Düzenleyici ile eklenen öğeler, Google Arama’nın bilgisayar ve mobil sürümlerindeki İşletme Profillerinde görünür. ”

Her biri en az üç ürün içeren koleksiyonlar oluşturmak ve ürün resmi de dahil olmak üzere zorunlu alanları doldurmak çok basittir.

Müşterileriniz daha sonra koleksiyonlarınızı görüntüleyebilecek ve daha fazla ayrıntı görüntülemek için tıklayacaktır.

Koleksiyonları ve ürün listelemelerini oluşturmak için zaman ayırmaya değer. Bu, birçok işletmenin hala düzgün bir şekilde kullanmadığı bir özelliktir ve rakiplerinizin de kullanmamış olma olasılığı yüksektir.

Kullanıcıları Yorum Bırakmaya Nasıl Teşvik Edebilirim?

GMB varlığınızın bir parçası olarak incelemelerin önemini zaten vurguladık ancak sık sorulan sorulardan biri, işletmelerin kullanıcıları yorum bırakmaya nasıl teşvik edebileceğidir. 

Unutmayın, Google, doğal olmayan incelemeleri kaldırabilir ve kaldıracaktır.

Kullanıcıları yorum bırakmaya teşvik etmek için onları dahili süreçlerinizin bir parçası haline getirmeniz gerekir, böylece müşterilerden işletmenizi gözden geçirmelerini istemek doğal hale gelir.

İşte birkaç fikir:

  • Müşterileri yorum bırakmaya teşvik etmek amacıyla sosyal yayınlar, çıkartmalar ve posterler oluşturmak için Google’ın Pazarlama Kiti’ndeki mevcut özellikleri kullanın.
  • Müşterilere satın aldıktan (veya hizmetinizi kullandıktan) sonra e-posta gönderin ve kısa linkinizi paylaşarak GMB sayfanızda bir inceleme yapmalarını isteyin.
  • Uzun süredir çalıştığınız müşterilere kişisel olarak sorun. Kişisel düzeyde onlara ulaştığınızda ve inceleme isteğinde bulunduğunuzda ne kadar etkili olduğuna şaşıracaksınız.

Google My Business Görsel Boyut Ölçüleri Nedir?

Google My Business (Benim işletmem) listenizdeki logonuzun ve kapak resimlerinizin net görünmesini ve potansiyel müşterilerinizin karşısında öne çıkmasını sağlamak istiyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey, doğru görsel boyutlarıdır.

2020 yılı itibariyle, bilmeniz gereken mevcut görsel boyut ölçüleri ve teknik özellikleri şunlardır:

Profil Fotoğrafı:  250 x  250px
Kapak Fotoğrafı: 1080 x 608px
Post Görüntüler:  1200 x 900px
Biçim: JPEG / PNG
Boyut: 10kb – 5mb

Tasarımcınızın çalışması gereken boyutları bildiğinden emin olun; veya göze çarpan görüntüler oluşturmanıza yardımcı olması için Canva gibi bir platform kullanın.

Google My Business’ta Adres Nasıl Değiştirilir

  1. Google My Business hesabınızda oturum açın.
  2. Birden fazla konumunuz varsa, değiştirmek istediğiniz konumu seçin. 
  3. Menüden ‘Bilgi’ yi tıklayın.
  4. Adres alanını tıklayın.
  5. Yukarıda daha önce açıkladığımız yönergeleri izleyerek adresinizi girin ve ardından ‘Uygula’ yı tıklayın.
  6. Google adresi bulamazsa, sağ taraftaki şehir haritanızda görünen kırmızı ‘İşaretçi konumunu ayarla’ düğmesini bulun ve ardından ‘İşaretçi konumunu ayarla’ yı tıklayın.
  7. Kırmızı bir raptiye ile birlikte bir harita görünür, bu raptiyeyi sürükleyebilir ve raptiyeyi konumunuzun merkezine yerleştirebilirsiniz. Bir alışveriş merkezindeki bir restoransanız, kullanıcıların işletmenizi bulmasına yardımcı olmak için bu raptiyeyi en doğru yere sürükleyebilirsiniz.
  8. İşiniz bittiğinde, ‘Uygula’ yı tıklayın. Değişikliklerin hemen gerçekleşmeyebileceğini unutmayın. GMB, yayınlanmadan önce değişikliği inceleyebilir.

Google My Business ile Yerel SEO Başarısını Artırabilirsiniz

Yerel bir işletmeyseniz, Google My Business’ın yerel görünürlüğünüze getirebileceği avantajları göz ardı edemezsiniz. 

Temel bilgileri doğru bir şekilde oluşturun ve mümkün olduğunca çok özelliği kullanın. Basit temel bilgileri uygulayarak rakiplerin bir adım önünde olacaksınız. 

Aktif ve kaliteli bir listeye sahip, 5 yıldızlı incelemeler kazanan ve rakiplerin sizin yerinizde olmak isteyeceği bir işletme olun!

Google My Business (Benim İşletmem) Rehberini faydalı bulduysanız sosyal medya hesaplarınızda ve arkadaşlarınızla paylaşarak daha fazla insanın faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın